Алкоголь і поминальна трапеза

pominki-alko

 

Зрідка на помину не побачиш алкоголю. Спиртне сприяє душевним бесідам та благосним сповідям про небіжчика. Жінки обирають кагор чи сухі вина, а чоловіки споживають дещо міцніші напої. У той самий час православна церква засуджує вживання хмільного під час тризни. Бо на такому заході важливіші не страви, а молитви за спочилого. Детальніше про цей аспект поминання ведеться далі у статті.

Зміст:

Згадування про спиртні напої в Біблії

Християн неможна назвати відверто непитущими. Навіть у Писанні згадується про чудо, коли Ісус у Канні Галілейській перетворив воду на вино для весілля. Сам апостол Павло радить своєму ученику Тимофію споживати алкоголь як ліки від «недуги тілесної» (1 Тим. 5:23).

У той самий час у Ветхому Завіті можна знайти строки, в яких засуджується поведінка надмірно вживаючих алкоголь. Наприклад, коли праведник Ной напився та валявся просто неба без усілякого одягу перед будинком.

«Вино – глумливо, сикера – буйна; і всякий, хто надмірно захоплюється ними, несповний розуму» (Книга Притч Соломонових)

Що стосується поминальних обідів, то нема жодного згадування у всіх книгах Біблії про вживання хмільного під час таких заходів. Хоча тризна по померлих, з обов’язковими молитвами, роздачою милостині та смаколиків бідним верствам населення вважається благим діянням на розраду сконалих. Вино ж у такі дні приносили до Храму для проведення відповідних служінь Господу.

Православна церков про помини з алкоголем

Священики наполегливо розповідають у своїх проповідях про недопустимість вживання спиртного під час помину. Бо хміль сприяє пришвидшенню кровотоку, наділяє людину зарядом бадьорості та завзяття, що зовсім не відповідає характеру траурного заходу. Найважливіше під час тризни знайти втіху у молитвах та добрих згадках про минуле покійного, аніж у веселощах та забутті.

Починають поминальний обід з переспіву 90-го псалма, потім читають молитву «Отче наш…», після чого вже сідають за стіл та починають куштувати ритуальні страви. Присутні по черзі говорять промову, у якій згадують добрі справи та досягнення небіжчика, прохають Господа змилостивитись до вільних та невільних зажиттєвих провин померлого. По закінченню трапези усі встають та наспівують літію «Вічна пам’ять»:

Зі святими упокій, Христе, душу раба Твого, де немає хвороба, ні печаль, ні зітхання, але життя безконечне.
Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
Господи, помилуй.
Господи, помилуй.
Господи, помилуй. Благослови.
Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.
У блаженному Успіння вічний спокій подай, Господи, покійному рабові Твоєму (ім’я), і сотвори йому вічну пам’ять.
Вічна пам’ять.
Вічна пам’ять.
Вічна пам’ять. Душа його у благих оселиться, і пам’ять його в рід і рід.

pominki

Важливо! Православна церков засуджує споживання алкоголю, однак не забороняє категорично його вживання на поминанні. Бо деякі особи потребують саме такого стимулятора, аби не відчувати себе пригніченим та спустошений під час зібрання.

Звідки взялась традиція ставити алкоголь на поминальний стіл

Споживання вина під час тризни пішло з язичницьких часів, коли уся община гуртом справляла помини по небіжчикам минулого року. Влаштовували цей захід після сівби, й він був дещо символічний. Бо як спочилі були поховані у ґрунті, так і зернятко закопують так само. Вживання пива та інших слабоалкогольних напоїв, що більше проливали на землю, аніж пили, мало на меті призвати дощові хмари на посіви. Сакральна сутність помину полягала у задобрюванні потойбічних сил задля отримання у майбутньому гарного врожаю, доброго приплоду у стайні, збільшення родини.

Радянська влада відмовилась від релігійних обрядів. Однак у людей нікуди не зникла потреба у поминанні похованих. У зв’язку з цим комуністична партія ввела додатково звичку розпивати хмільні напої під час тризни. І зроблено було це не заради введення в оману та ошукування громадян. Просто алкоголь розв’язував язики навіть найстриманішим та небалакучим особам й змушував їх розповідати найсокровенне за спільною трапезою.

Важко викорінити насаджувані понад 70 років звички. Тож і зараз на поминанні обов’язково на стіл подають горілку та вино. Хоча більш доречними для українців слід вважати ритуальний узвар, кисіль та компоти. Втім, як вам наливають чарку, завше можна попрохати ґазду не доливати рідини до краю.

Важливо! Намагайтесь не зловживати спиртним під час помину, аби сумний захід не перетворився на банальне пияцтво, за якого б і не згадували причину зібрання за єдиним столом.

Сімейне похоронне бюро «РЕЛІКВІЯ» завжди готове допомогти вам з організацією поминальної трапези в будь-якому районі Києва. Також ми надаємо послугу доставки квітів на могилу в траурні дати (разово або за річним абонементом) та прибирання могили на кладовищах Києва та області.