Що робити з іконою з гроба після похорону

божья матерь

 

Невеличка іконка розміром з долоню вважається невід’ємним атрибутом при похованні православного. Разом з вінчиком та дозвольною молитвою її вкладають у труну при прощанні з небіжчиком. Однак, якщо інші принади залишаються при спочилому, образок слід виймати з домовини перед закриттям кришки. Що робити з ним далі та чому – про це ви дізнатесь прочитавши цю статтю.

Зміст:

Чому померлому у труну вкладають різні речі?

З давніх давен особисті речі сконалого ховали поряд з їх власником. З одного боку це був прояв пошани та поваги. З іншого, забобонний острах не дозволяв родичам чи знайомим торкатися меча, прядила чи головний убір спочилого. Завдяки таким знахідкам у могилах археологи зараз встановлюють, до якої культури відноситься те чи інше поховання, як були розвинені ремесла на той час, що вважалось цінним серед мешканців того чи іншого регіону.

Християнська Церква з розумінням ставиться до побажань родичів покласти ту чи іншу особисту річ у гроб до мерця. Однак такі «поклади» ні в якому разі не мають відбуватись з якоюсь ритуальною метою чи для завдання шкоди живучим. Також не слід думати, що якийсь предмет побуту «воскресне» під час Другого пришестя разом із своїм власником.

Навіщо у православ’ї покладають ікону разом з покійником?

Образок на смертному ложі біль померлого явно вказує на його релігійну конфесію. Тільки православні християни використовують даний атрибут при похованні. Тим, хто прийшов на похорон, він вказує, що спочилий має право на відспівування. Тобто за життя небіжчик вшановував Ісуса, за можливістю дотримувався Божих заповідей та сповідав свої гріхи перед смертю.

nikolai_chudotvorec

Найчастіше образок підбирають за статтю спочилого – святий Микола Чудотворець стає провідником душі у потойбіччі для чоловіків, а Богоматір – для жінок. Також розповсюджено використання іконки святого з тим самим іменем, як у сконалого. Бо наявність особистого заступника збільшує шанси на отримання милостей від Господа.

Куди подіти образок після погребіння?

Невеличку іконку покладають у труну тим, кого мають відспівувати. Тож за відомих причин її ви не побачите у труні поряд з втопленими, самогубцями, богоборцями, єретиками, нехрещеними і особами чужого віросповідання. Однак католиків та паству інших християнських деномінацій православний панотець має право проводити в останню путь без проведення заупокійного богослужіння, а тільки начитуючи молитву «Святий Боже».

Як правильно класти ікону?

икона

Окрім іконки православні вкладають у домовину ще чимало іншої ритуальної атрибутики. І для кожного аксесуару є певне місцеположення:

  • вінчик – на лоб спочилому;
  • натільний хрестик – на шию;
  • дозвольну молитву (у старообрядців – лествицю) – до рук небіжчика;
  • образок – з правого чи лівого боку, у залежності від того, з якої сторони підходитимуть люди у жалобі для прощання з покійним.

Відповідно до ліка святого/ Богородиці прикладаються у самому кінці, після того, як устами доторкнулись до вінчика. Якщо маленької ікони не знайшлось, то дозволено використання великої, яку влаштовують на пюпітрі поряд з труною.

Куди подіти образок після погребіння?

Іконка закінчує грати свою сакральну роль після того, як її вийняли з гробу. Саме тому рідні спочилого найчастіше не знають, що робити з образком після похорону. Звісно, ритуальна річ із ліком святого не може нанести ніякої шкоди родині. Однак те, що вона лежала у труні безпосередньо поряд із мерцем все ж таки багатьох бентежить. Наведемо кілька варіантів, куди все ж таки подіти ікону:

  1. Віднести до Храму. Служителі церкви доволі лояльно відносяться, що ікони великі та малі приносять після поховання до святих місць.
  2. Відмолити у Храмі на час читання Сорокоусту. Протягом перших 40 діб по смерті православного християнина у Церкві проводять особу службу – Сорокоуст. Необхідна вона задля того, аби малі огріхи на життєвому шляху спочилого не вплинули на подальшу його загробну судьбу. Відповідно, святий чи Богородиця, що зображені на іконці, виконують роль посередника й заступаються перед Отцем Небесним за померлого.
  3. Зберігати вдома поряд з іншими іконами. У родині віруючих зазвичай зберігається кілька ікон. Тож образок з домовини можна поставити поряд, чи за велику ікону. При цьому на річниці смерті чи в інші дня спомину його дістають, перед ним ставлять запалену свічку або ладанку та моляться за спокій душі похованого.

Чи можна залишати іконку з небіжчиком?

Рідні та близькі спочилого на похованні знаходяться у великому розпачі. Тож не дивно, що трапляються випадки, коли образок залишається всередині гроба – його просто полишають там після прощання з померлим. Хоча іноді таке роблять цілеспрямовано, аби не заморочуватись після похорону питанням, куди подіти оту ікону. За яких би причин таке не відбулось, не слід вважати це проявом зневаги до церковної реліквії – християнські священики допускають поховання з іконою у труні. Згадайте хоча випадок захоронення Серафіма Саровського. Старець перед своєю смертю наказав, аби ікона «Поява Пресвятої Богородиці преподобному Сергію Радонежському» знаходилась при ньому, як його тіло придаватимуть землі. Тож як свята людина не вважала подібне гріхом, то й іншим православним не слід в цьому вбачати крамолу.

Підводячи підсумки скажемо, що зовсім не обов’язково одразу вирішувати долю іконки, що дістали з гробу. Для початку ви можете віднести її до Церкви на час служіння Сорокоусту. Таким чином ви вигадаєте час на прийняття остаточного рішення – чи забиратиме образок після цього додому, до інших ікон, чи залишити у Храмі Божому назавжди. Якщо ж іконка містить зображення святого на те саме ім’я, що й померлий, то може навпаки, вона допоможе вам пережити період спустошеності та туги за близьким, що пішов у вирій. Ваші спогади та молитви до тезки-святого нададуть вам втіхи, привнесуть спокій у ваше буття, полегшуватиме тягар печалі, що охопив ваше серце.

Сімейне похоронне бюро РЕЛІКВІЯ надає повний цикл послуг з проведення похорону та кремації у Києві та області. У нашому виставковому залі представлений великий асортимент трун та урн для праху після кремації. Також ми здійснюємо повний супровід при транспортуванні ВАНТАЖУ 200 по всьому світу.