Чи можна розвіювати прах християн?

ladoni

 

Базисом авраамічних релігій завше була надія на воскресіння у новому житті у тому самому, але оновленому тілі. Тому християни, юдеї та мусульмани дотепер з благоговінням відносяться до поховання власних рештків. Вважається, що тільки но погребіння у землю надає право на возз’єднання душі та тілесної сутності після Кінця Світу. І хоча об’єктивно тому нема ніяких пояснень чи виправдань, віруючі саме так бажають хоронити своїх небіжчиків. Втім, не усі гілки християнської релігії підтримують інгумацію, як єдиний спосіб утилізації мерців.

Зміст:

Ставлення Православної Церкви до похорону з кремацією

Православна Церква України допускає проведення кремації в окремих випадках – при неможливості захоронення гробом, задля виконання санітарних норм, сконання від інфекційної хвороби тощо. При цьому панотці наполягають на тому, що праведне життя та благочинна поведінка померлого важать значно більше аніж шлях, яким його тіло спочило востаннє. Відспівування небіжчиків виконують перед відданням тіла вогню, а поминання проводять загальним чином.

киевский крематорий

Грецька Православна Церква категорично настроєна проти кремації. До 2016 року на території Греції навіть не було жодного крематорію, а на Кіпрі й зараз відсутня такого роду споруда. Уся справа в тому, релігія в обох державах відіграє неабияку роль у суспільному житті мешканців.

Священний Синод Російської Православної Церкви на проведеному у травні 2015 року засіданні підтвердив своє ставлення до кремації як до небажаного та несхваленого варіанту погребіння мирян. При цьому спалення померлих дозволяється, якщо регіональним світським законодавством (як, наприклад, у Китаї чи Японії) суворо заборонена інгумація або ж спочилого передбачається перевозити на дальню відстань чи в іншу країну.

Ставлення Ватикану до похорону з кремацією

З 1963 року католикам дозволено віддавати тіла померлих вогню. У той самий час священики радять, по можливості, ховати мерців у труні, оскільки такий спосіб вважається більш людянішим, більше відповідає біблейським канонам, більш повчальний та втішаючий для родичів похованого.

У 2016 році конгрегація католицької церкви у Римі прийняла доктрину щодо поводження з прахом після кремації. З цього документу випливає, що спалені рештки ні в якому разі неможна розділяти на частини (по різних урнах), розвіювати чи зберігати вдома. Найбільш богоугодним варіантом вважається закопування попелу у землю, але також дозволяється встановлення урн в нішу колумбарію чи знаходження її в місці, яке схвалене Католицькою Церквою. Розвіювання, поділ, зберігання праху у медальйоні чи вдома розцінюється як прихильність до пантеїстичних вчень, що є несумісним з вірою в Ісуса.

Не менш важливо, що спонукало родичів віддати тіло близької людини вогню. Якщо особа за життя чи його співмешканці після смерті сподіваються на реінкарнацію спочилого, переродження або ж вони керувались іншими мотивами, що не відповідають християнському вченню, то ксьондзи мають право відмовити у проведенні останньої меси за католицьким обрядом.

Ставлення протестантів до похорону з кремацією

Більшість протестантських течій підтримують кремацію, як один з видів упокоєння небіжчиків. Деякі секти навіть дозволяють своїй пастві розділяти прах на кілька урн, розвіювати рештки, зберігати попіл вдома або вшановувати пам’ять сконалого в інший спосіб.

Законодавство України щодо праху після кремації

Згідно Закону України про поховання та похоронну справу поховання померлих може бути здійснено наступним чином:

  • захороненням тіла в гробу;
  • захороненням урни з прахом у могилу;
  • розміщення урни з прахом в нішу колумбарію;
  • розвіюванням кремаційного попелу.

Інші варіанти погребіння дозволені, якщо вони узгоджені з етнічними, релігійними або культурними традиціями спочилого.

urna-roze

Важливо! Розділення чи знищення праху, використання його з ритуальною метою, в обрядах некромантії, здійснення інших неприпустимих дій, що мали на меті зневажити родинну чи суспільну пам’ять про загиблого, продемонструвати негативне ставлення до спочилого чи його родини вважається наругою над останками та тягне за собою карну відповідальність.

Сімейне похоронне бюро РЕЛІКВІЯ надає повний цикл послуг по проведенню кремації в Києві та області. У нашому виставковому залі представлений великий асортимент урн для праху після кремації. Також ми пропонуємо пам’ятні прикраси з частинками праха (кольца з діамантом, підвески).