Як зберегти час та сили, дбаючи за місцем поховання

kolumbariy

 

Минає річниця по смерті близької особи, і родичі похованого вже не настільки гостро переживають гірку втрату, як раніше. Відвідування некрополя стають значно рідшими, а могила потрошечки заростає травою. Про благоустрій цвинтарної ділянки згадують напередодні Радуниці та Батьківських субот – загальних поминальних днів. Ось так місця захоронень стають неприбраними чи взагалі занедбаними.

З іншого боку, родина має дбати в першу чергу про свій побут, а лишень потім – про покійників. Як знайти ось ту золоту середину – аби не витрачати зайвого часу на візити до гробовища та аби місця спочинення все ж таки виглядали охайно? У даній статті ми надамо декілька порад з цього приводу.

Зміст:

Порада №1: замовляйте якісне гравірування на пам’ятник

Нагробок з натурального каменю вважається довговічним. Однак ставитись до нього слід не менш дбайливо, аніж за металевим чи дерев’яним хрестом. При кожному відвідуванні ретельно протирайте меморіал сухою м’якою тканиною та оглядайте з усіх боків на момент тріщин, сколів, іншого типу пошкоджень. Знайдений на первинній стадії дефект та своєчасно відреставрований збереже у подальшому ваші зусилля та гроші.

Ще один нюанс – глибина та якість гравірування. Як ви не бажаєте кожні 5-7 років звертатись до майстра, аби він підновив напис чи портрет, краще з самого початку обрати більш якісне нанесення кінцевого зображення.

Порада №2: винищуйте бур’ян назавжди

Головна причина неохайного вигляду могил – то розростання усілякого бадиляччя. Існує кілька методів, аби позбавитись його на місці поховання назавжди:

  • зняти верхній прошарок дернини;
  • протравити ґрунт гербіцидами по типу «Раундап»;
  • простелити агротканину;
  • засипати баскет гравієм, ракушняком, мульчою чи навіть звичайним піском;
  • встановити на захоронення горизонтальну меморіальну плиту.
Важливо! Кожен з вищезгаданих способів не гарантує позбавлення від бур’янів на 100%, але в комплексі здатен значно зменшити їх наявність на ділянці кладовища, де поховані ваші близькі.

Порада №3: довговічна огорожа

Наявність парканчика на місці захоронення залежить від власних побажань. Якщо ж ви бажаєте встановити невеличку огорожу навкруги могили ближнього, обирайте одразу довговічні варіанти – метал чи граніт. Бо загородка з бетону чи цегли дуже швидко зруйнується.

Догляд за залізною огорожею проводять 1-2 рази на рік. Спочатку зачищають металевою щіткою місця забруднень та іржі. Надалі деталі протирають вологою серветкою від пилу, і тільки вже потім наносять новий шар емалі. Фарбу краще обирати молоткову або 3-в-1 – обидва варіанти добре захищають основу від дії негоди.

Порада №4: кремація та ніша в колумбарії

На родинній ділянці погосту ви можете не тільки прикопати урну з прахом близького, але й побудувати вертикальний чи горизонтальний колумбарій. У першому випадку він замінятиме нагробок та може складатись з декількох комірок – максимум до 6. Дбати за такою спорудою значно простіше за звичайного поховання.

kolymbatiy

Порада №5: делегуйте догляд за місцем спочинення ваших близьких професіоналам

Послуги з благоустрою місць поховань практикують по всьому світові. Ви можете замовити одноразове прибирання на могилі вашого родича, наприклад, перед Радоницею, або ж користуватись даним сервісом на постійній основі з певною періодичністю. По результатах виконаних робіт зазвичай надсилається фотозвіт. Таким чином замовник завжди зможе проконтролювати здійснення сторонньою особою усіх покладених на неї зобов’язань по догляду за ділянкою на цвинтарі.

Цікаво! На некрополях газонного типу існують певні вимоги до примогильних меморіальних плит. Встановлені вони задля того, аби прибирання мусору та знищення бур’яну на таких погостах відбувалось механічним чином.
догляд за могилою

Доручити благоустрій могил похоронній службі РЕЛІКВІЯ

Сімейне похоронне бюро РЕЛІКВІЯ надає послуги з благоустрою місць захоронень на погостах Києва та області. Роботи виконуються під замовлення – одноразово до певних календарних дат чи на регулярній основі з певною періодичністю на рік. Перелік заходів, які проводитимуться на ділянці кладовища, оговорюється заздалегідь, фіксується у сервісній угоді та по виконаних діях надається фотозвіт.